Browser not supported

You are using an old browser that we do not support anymore. Please consider using a modern web browser such as Microsoft Edge, Google Chrome or Firefox for the best website experience.
beyond.aco

Daniel Zimmermann | 3:0 Landschaftsarchitektur
Vienna | Austria

Landscape architect and graduate engineer Daniel Zimmermann lives and works in Vienna, Austria. His office "3:0 Landschaftsarchitektur", which he founded in February 2000 together with Clemens Lutz and Oliver Gachowetz in Vienna after attending the Horticultural School in Vienna-Schönbrunn, the University of Natural Resources and Life Sciences in Vienna, the Vienna University of Technology and the University in Hanover, has been very successful for years.

It specializes in public projects, the design of large urban open spaces, such as parks, squares and streets, and especially trees. In recent years, adaptation to climate change has become a major focus of the office.

The contemporary use of plants is a special concern for Daniel Zimmermann and so, in addition to his other tasks, he is also committed to the topic of the urban tree and the sponge city in Austria. He is a founding member of the Sponge-city working group (Sponge-city for trees, 1998) and a member of the ÖGLA (Austrian Society for Landscape Architecture). In his opinion, climate-sensitive planning urgently needs a paradigm shift in order to fundamentally maintain the current quality of life.

Since 2021, he has held a visiting professorship at the Landscape Planning and Garden Art Research Department focusing on "Landscape Architecture as a Means of Climate Change Adaptation" at the Vienna University of Technology and has won numerous competitions with his office.

Most recently, it won first prize in 2021 with the redesign of the forecourt in front of the Haus der Wiener Wirtschaft. Also first prize was won by "3:0 Landschaftsarchitekten" for the invited single-stage realization competition "Zentrale Rotes Kreuz" in Styria. Through the "well thought-out arrangement and positioning of the building structures," the office's design created space for a spacious forecourt in the middle of a possible neighborhood park, in keeping with the flow of visitors and employees. About the competition entry it says in the justification: "Such a composition creates more than just the fulfillment of the space program. It gives the building an appropriate positive appearance, and conveys transparency, openness, and plenty of space both inside and out."

Visit his website: www.3zu0.com